A A A

4 października 2018r. uczniowie klasy 3b brali udział w warsztatach pieczenia chleba pod kierunkiem swojej wychowawczyni.

Najpierw wspólnie przygotowali ciasto i obserwowali proces fermentacji. Po pewnym czasie foremki z ciastem zostały przeniesione do piekarnika przedszkolnej kuchni. W oczekiwaniu na końcowy efekt wypieku, dzieci dowiedziały się, na czym polega praca kucharki. Nie tylko wzbogaciły słownictwo związane z urządzeniami i narzędziami, którymi posługuje się kucharz, ale zaobserwowali też trud włożony w przygotowanie obiadu do stołówki szkolnej.

Warsztaty pieczenia chleba stały się świetną okazją do odmierzania produktów za pomocą miarki, układania zadań tekstowych związanych z obliczaniem czasu oraz do redagowania instrukcji na podstawie bezpośredniej obserwacji.

Pięciogodzinny wysiłek uczniów został nagrodzony kromkami „klasowego chleba”.

Wszyscy delektowali się zapachem świeżego wypieku, a niektórzy zadeklarowali, że upieką taki sam chleb wspólnie z rodzicami.